Bij autorijden hoort veel verantwoordelijkheid. En natuurlijk kan dit bij chauffeurs enige stress of nerveuze gevoelens oproepen, vooral als ze onlangs voor hun examen zijn geslaagd. Dus hoe ga je om met angst tijdens het rijden? Lees verder om onze 8 tips voor nerveuze chauffeurs te leren, van ervoor zorgen dat uw voertuig is voorbereid op uw reis tot het gebruik van uw navigatie- en verkeersapps.

Waarom ben ik zo’n nerveuze chauffeur?

Ten eerste kan het nuttig zijn om vast te stellen waarom u zich nerveus voelt tijdens het rijden. Er zijn veel redenen waarom u een nerveuze bestuurder zou kunnen zijn, of u ervaart rijangst, waaronder:

Nieuwe bestuurder – als nieuwe bestuurder bent u waarschijnlijk niet onderworpen aan een breed scala aan rijervaringen, wat kan leiden tot zenuwen door gebrek aan controle of het onbekende.

Alleen rijden – het kan zijn dat u vooral rijangst ervaart terwijl u alleen rijdt. Misschien heb je als nieuwe bestuurder veel tijd met andere mensen in de auto doorgebracht – dus als het erop aankomt om alleen te rijden, ben je er gewoon niet aan gewend.

‘s Nachts rijden – een van de meest voorkomende redenen om een ​​nerveuze chauffeur te zijn, is ‘s nachts rijden. Alles ziet er anders uit in het donker, en het is vooral zenuwslopend rijden in onbekende gebieden die na zonsondergang slecht verlicht kunnen zijn.

Angst voor het rijden van lange afstanden – het rijden van lange afstanden omvat vaker wel dan niet rijden op de snelweg, wat een trigger kan zijn voor nerveuze bestuurders. De lengte van de rit kan voor sommige chauffeurs ook een punt van stress zijn.

Rijden na een ongeval – natuurlijk, als u een ongeval heeft gehad of als iemand die u kent bij een ongeval betrokken is geweest, is dit genoeg om veel mensen zenuwachtig te maken tijdens het autorijden.

8 tips voor nerveuze chauffeurs

Dus nu hebben we vastgesteld waarom je misschien angst ervaart achter het stuur, hier zijn onze top 8 tips om geen nerveuze chauffeur te zijn:

  1. Bereid uw voertuig voor

Een deel van rijangst is het gevoel hebben dat je niet alles onder controle hebt op de weg. Toegegeven, je hebt geen controle over hoe snel andere automobilisten gaan, of of ze op je afkomen bij een rotonde. Maar wat u wel kunt controleren, is het veiligheidsniveau van uw eigen voertuig.

Controleer of uw banden in goede staat verkeren en let op tekenen van ongelijkmatige bandenslijtage of schade. Maak uzelf vertrouwd met veiligheidstips voor banden, want als u weet dat uw banden voor u zullen zorgen, hoeft u zich minder zorgen te maken over het rijden!

Een andere manier om uw voertuig voor te bereiden, is ervoor te zorgen dat uw auto regelmatig wordt onderhouden. Als u weet dat uw voertuig goed is gecontroleerd en onderhouden, kunt u achter het stuur iets meer ontspannen.

  1. Beoordeel je mentale toestand

Een goede tip om erachter te komen hoe je met angst tijdens het autorijden om kunt gaan, is je eigen geest kennen.Als je ergens gestrest over bent en je overweldigd voelt, is dat niet per se de beste tijd om je zenuwen aan te pakken. Wacht tot je je op je gemak en zelfverzekerder voelt – de kans op succes is groter als je rustiger bent.

  1. Luister naar muziek

Het is bewezen dat muziek een positieve correlatie heeft met het kalmeren van zenuwen – dus waarom zou u niet proberen om naar vrolijke muziek te luisteren terwijl u aan het rijden bent? Zorg ervoor dat het volume laag is, want je wilt niet dat de muziek je te hard afleidt, maar voldoende afleiding van de rijangst. Je kunt ook naar kalmerende klassieke muziek luisteren om je zenuwen te kalmeren, omdat dit waarschijnlijk de concentratie verbetert.

  1. Bestrijd zenuwen met gezelschap

Zoals eerder vastgesteld, kan alleen rijden een trigger zijn voor nerveuze bestuurders. Om uw rijangst te kunnen bestrijden, kunt u proberen te rijden met een familielid of een vriend, want praten met hen kan op dezelfde manier werken als muziek, omdat het de aanvankelijke stress van de actie wegneemt. Voor sommige mensen kan het echter averechts werken – het kan zijn dat rijden met passagiers in de auto een ander niveau van druk en stress kan veroorzaken, dus het is subjectief voor de individuele voorkeuren.

  1. Rijd in bekende gebieden

Terwijl u probeert uw zenuwen te bestrijden, rijdt u alleen in bekende gebieden die u kent, en bij voorkeur bij daglicht. Hier kunt u anticiperen wanneer u naar rechts moet; welke afslag je moet nemen op de rotonde; waar de vierbaanswegen zijn – wat betekent dat er waarschijnlijk minder verrassingen zijn.

Natuurlijk weet je niet alles op je route, want er kunnen tijdelijke verkeerslichten of wegwerkzaamheden zijn, maar je weet in ieder geval waar je bent. Probeer een paar keer per week minstens 20 minuten door bekende gebieden te rijden, en hopelijk wen je er snel aan!

  1. Gebruik het navigatiesysteem

Tegenwoordig hebben de meeste moderne auto’s ingebouwde navigatiesystemen, of je zou je telefoon in een houder moeten kunnen gebruiken door een Maps-app te gebruiken om je te leiden. Je weet misschien waar je heen gaat, maar als je de kaart van de wegen kunt visualiseren, kan dit helpen om je zenuwen te kalmeren! Je kunt zien wat er gaat komen, waar je heen moet en hoelang je nog van je reis hebt.

Het gebruik van verkeersapps, zoals Waze, is ook een geweldige manier om de controle over uw rit te behouden. Dit is niet alleen een navigatiesysteem, maar ook een live verkeersapp die de wegen in de gaten houdt met behulp van realtime informatie over de verkeerssituatie. Dus geen onverwachte wachtrijen of een half uur in de file staan ​​– met verkeersapps kun je je route omleggen, of in ieder geval voorbereid zijn op wat komen gaat!

  1. Schone auto, schone geest

Net als bij het vooruitzicht van een opgeruimd huis, een opgeruimd leven, kan het zijn dat als uw auto vol rommel staat, u zich gestrest voelt en minder controle hebt tijdens uw rit. Het kan ook gevaarlijk zijn om uw auto slordig onder de voetenruimte van de bestuurder te hebben staan ​​- omdat afval kan vast komen te zitten onder uw rempedaal. Het kan de moeite waard zijn om ook de buitenkant van uw voertuig schoon te maken, want als het te vuil wordt, kan dit leiden tot problemen op de weg, zoals het niet goed lezen van kentekenplaten – wat een strafbaar feit is.

  1. Ga terug naar de basis

Het kan zijn dat je niet gefaseerd wordt door ‘s nachts of alleen te rijden – maar het is je rijtechniek die je stress bezorgt. Ga terug naar de basis door goede rij gewoonten opnieuw te leren en te oefenen, zoals voortdurend in je spiegels kijken wanneer je draait of remt; ervoor te zorgen dat er voldoende afstand is tussen u en de bestuurder voor u; en signaleren met veel tijd. Als je het nog niet zeker weet, kan het de moeite waard zijn om je theorie-examen op te frissen, zoals gevaarherkenning of verkeersborden, of zelfs een paar opfrislessen te volgen bij een rijschool utrecht.

Nu weet u hoe u met angst tijdens het rijden om moet gaan, zodat uw voertuig klaar is voor zijn volgende reis. Boek een interim- of masterservice, zorg dat uw bandenspanning correct is en uw voertuig voorbereid is op zowel lange als korte ritten op de weg. Neem vandaag nog contact op met een lid van ons behulpzame team voor meer vragen over autorijden of advies voor nerveuze chauffeurs.

 

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *