Er zijn momenteel vier soorten aardwarmtepompen beschikbaar.

Elk heeft een andere manier van aansluiten op het warmtepomp deurne distributiesysteem in uw huis of gebouw. Sommige typen zijn efficiënter dan andere bij het verschaffen van ruimtelijke controle aan een gebouw, maar dit is een verdelingskenmerk.

Al deze GSHP-types krijgen nog steeds energie van de aardlus die de geabsorbeerde warmte overbrengt naar de interne koelmiddellus. Wat daarna met de kolommen gebeurt, maakt het verschil tussen de typen.

De vier typen geothermische warmtepompen zijn water-naar-lucht, water-naar-water, combi- en split-warmtepompen.

van water naar lucht
De eerste en waarschijnlijk de meest gebruikte geothermische warmtepomp is de water-naar-lucht warmtepomp. Deze warmtepompen worden gebruikt in woningen met geforceerde luchtsystemen en vervangen in wezen traditionele ovens. De aardlus brengt de geabsorbeerde warmte naar de koelmiddellus (het watergedeelte van “water naar lucht”). Dat koelmiddel wordt vervolgens gecomprimeerd en gecirculeerd voor de ventilatorconvector voordat het naar huis wordt gestuurd via kanaaldistributie (het luchtgedeelte van “water naar lucht”). Dit proces kan ook worden omgekeerd om de structuur af te koelen.

Een mogelijk ontwerpprobleem is de grootte van het leidingwerk. Omdat geothermische systemen worden beschouwd als warmtebronnen met een lage temperatuur, hebben ze een groter luchtvolume nodig om dezelfde verwarmings- of koelbelasting te leveren. Dit vereist grotere kanalen of een speciaal geforceerd luchtsysteem met kleine kanalen, zoals Unico of SpacePak, om het grotere luchtvolume op te vangen.

water naar water
Het tweede type is water-naar-water of circulerend water. Dit type werkt net als elke andere warmtepomp aan de aardluszijde van het koelmiddel, maar in plaats van het gecomprimeerde en verwarmde koelmiddel naar de ventilatorconvector te sturen, levert het het rechtstreeks aan een andere waterlus die door de warmtepomp circuleert en het water verdeelt fase. Deze hydronische distributie is meestal stralend (stralend en geothermisch), maar kan ook worden gebruikt met huishoudelijk warm water of een extern sneeuwsmeltsysteem.

combinatie
Het derde type is de combo-eenheid. Het combineert de twee vorige warmtepompen om zowel geforceerde lucht als hydronische distributie te bieden. Dit is perfect voor huizen of gebouwen die beide soorten implementatie nodig hebben. Sommige gebieden kunnen een zeer groot warmteverlies hebben, zoals kamers met grote ramen of in de buurt van uitgangen die altijd open staan, en vereisen meer warmte in de ruimte dan straling of geforceerde lucht kan leveren. Dit is waar een combo-apparaat dat beide biedt, erg handig kan zijn.

Een laatste type pomp op de markt staat bekend als een split-warmtepomp. Dit type is in wezen hetzelfde als een gewone warmtepomp aan de waterzijde, maar leidt koelmiddel in een lange lus naar een externe luchtbehandelingsunit. Dit maakt het gemakkelijker om bij grotere klussen een geothermische eenheid in de machinekamer te houden met alle lusveldaansluitingen, en een luchtbehandelingsunit die warmte aflevert op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals de tweede verdieping van een groot huis. Dit zorgt voor meer flexibiliteit in het totale ontwerp van het verwarmingsdistributiesysteem.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *