Het toevoegen van planten aan een koivijver helpt het leven in de vijver voor koi te verbeteren en voegt ook schoonheid toe aan de vijver zelf.

Koi-eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze de juiste waterplanten selecteren die harmonieus samengaan met hun koi. Ze moeten er ook voor zorgen dat hun planten op de juiste manier worden geplaatst en geen vegetatie planten die gewoon door de koi wordt opgegeten!

De voordelen van het opnemen van waterplanten in een koivijver

Waterplanten worden beschouwd als een uitstekende aanvulling op elke koivijver. Waterplanten helpen in feite de zuurstofproductie in de watersport te verhogen, waardoor de vijver goed belucht blijft voor koi. Hun aanwezigheid helpt ook om het water koel te houden door schaduw te bieden aan de koi. Bovendien fungeren ondergedompelde planten rond het broedseizoen in de lente als een kritiek oppervlak waarop vrouwelijke koi hun bevruchte eieren bevestigen.

De aanwezigheid van planten voorkomt ook dat de verspreiding van algen niet uit de hand loopt. De schaduwplanten zorgen voor minder lichtinval in de vijver en beperken zo de fotosynthese van algen. Hun natuurlijke ‘filtratie’-systeem voorkomt de vorming van draadalgen, voornamelijk door het absorberen van schadelijke nitraten die in de eerste plaats tot hun vorming leiden.

Tips om koi kennis te laten maken met het plantenleven

De beste manier om planten in een koivijver te introduceren is het bouwen van een plantenrek. Deze plank kan langs de rand van de vijver zelf worden gebouwd. Het is een bak waar waterplanten geschikt voor zijn. Het is een goed idee om de planten te verzwaren met grote stenen of stenen om een barrière te vormen tussen de basis van de planten en de koi, om te voorkomen dat de koi de planten opeten. Vijverbezitters moeten zich ervan bewust zijn dat roofdieren zoals wasberen de planken kunnen gebruiken als hulpmiddel om zich te voeden met uw koi.

Een vegetatief filter kan een alternatief zijn voor het introduceren van waterplanten in uw vijver. Bij dit systeem worden de planten gekweekt in een aparte opvangruimte die aansluit op de hoofdvijver. De planten hier kunnen dienen als een natuurlijk filtersysteem, aangezien het water uit de hoofdvijver het ingesloten gebied in en uit gaat. Dit geeft u alle filtratievoordelen van het hebben van waterplanten zonder het risico dat uw vijverplanten worden opgegeten of losgemaakt.

Waterplanten kunt u natuurlijk altijd direct in de vijver zelf plaatsen. Er zijn verschillende mogelijkheden om uit te kiezen welke waterplanten u in uw vijver wilt plaatsen. Vijverplanten zijn onder te verdelen in 3 hoofdcategorieën die hieronder worden besproken:

1) Drijvende planten
2) Ondiepwater moerasplanten
3) Ondergedompelde planten

1) Drijvende planten

Dit type vijverplant kan echt vrij zweven met de hoofdvegetatie aan de oppervlakte terwijl de wortels naar beneden hangen, los of er zijn soorten waarbij de wortels vastzitten aan de modderige bodem. De voordelen zijn dat ze gemakkelijk te verzorgen zijn, ze bieden voldoende schaduw voor koi en ze concurreren met algen om voedingsstoffen en blokkeren licht dat anders algen zou hebben geholpen om te groeien, wat allemaal de algengroei aanzienlijk vermindert. Bovendien verwijderen ze veel van de bestaande stikstof en fosfaten in het water en filteren ze het water daardoor uitstekend.

Waterhyacint

Enkele populaire keuzes voor drijfplanten zijn waterhyacint. Deze soort is een eenjarige plant in de koudere streken van Noord-Amerika, maar een vaste plant in de warmere delen van de Verenigde Staten. Ze dragen paarse of blauwe bloemen en hun wortels vormen een compact “nest” eronder. Deze planten filteren uitstekend het water van overtollige voedingsstoffen.

Watersla

Een andere vrij drijvende plant is watersla. Dit is meer een tropen/warm klimaat plant en vormt compacte bladclusters aan de oppervlakte met een compacte wortelmassa onder de plant.

Waterlelies

Als het gaat om drijfplanten met aangehechte wortels, zijn waterlelies absoluut de meest populaire keuze onder eigenaren van koivijvers en misschien wel de eerste keuze van alle waterplanten. Deze planten doen het in elk seizoen goed in vrijwel elke regio van Noord-Amerika en kunnen worden gepot en op de bodem van de vijver worden geplaatst. Aan de oppervlakte vinden vijverbezitters met waterlelies een aangenaam bladerdek en prachtige bloemen die elke vijver mooi accentueren.

Lotus

De lotus lijkt op waterlelies en is een van de oudste gekweekte waterplanten en vormt een geweldige aanvulling op elke koivijver. Hun bladeren zijn doorgaans erg groot, wel 18 inch breed, wat geweldig is om uw koi in de zomer schaduw te geven. Vaak verward met waterlelies is de lotusbloem erg mooi en ook geurig. Een woord van waarschuwing moet hier worden opgemerkt, aangezien deze planten een aanzienlijke groeisnelheid hebben en het best in grotere koivijvers kunnen worden geplant.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *